Hvordan vaske mikrofiberkluter

Vedlikehold

Riktig vedlikehold og behandling av dine kluter er viktig for å ivareta klutenes funksjon, dra nytte av produktets levetid og sørge for å alltid ha rene kluter når du trenger det.

 1. Sortering
  • Sorter kluter etter bruksområde og utifra hvor tilsmusset de er. Har du kluter som har vært i bakken vil du naturligvis ikke ha de inn sammen med kluter du skal fjerne rester etter poleringsmiddel med. INSANITY drar dette litt lenger, og sorter kluter etter bruksområde og farge i tillegg, slik vet jeg at klutene alltid er rene og uten kontamineter.

 2. Preparasjon (Presoak)
  • Kluter med polishrester, voksrester, tørkeadditiver, Quick Detailere og alle andre produkter som kan tette fibrene i kluten bør legges i bløtt sammen med universalrens for å løse opp produktet fra kluten. Dette vil la klutene forbli absorbente lenger.

 3. Vaskemaskin
  • Det er ikke alle som har en egen vaskemaskin til kluter, derfor bør man ta noen forhåndsregler.
   1. Ta ut såpeskuffen og skyll denne godt med varmt vann for å få vekk størsteparten av såperester, skyllemiddel, tøymykner og flekkfjerner. Skyllemiddel og tøymykner vil tette fibrene i kluten din, og den slutter å ta til seg væske eller produkt.
   2. Finn en universalrens, gjerne en emulsifiserende rens som løser godt opp, (eks. Surfex HD fra Bilt-Hamber eller Solution fra Shine Supply), og rens vekk siste rest med gammel såpe fra såpedispenseren.
   3. Rens deretter maskinen, start med åpningen til såpedispenseren, og forsett ned til døren på vaskemaskinen, sjekk gummikanten for fliser, buss, lo, stein o.li.
   4. Dersom maskinen din har et renseprogram, kan du kjøre dette nå. Du har nå sørget for å forberede til vask.

 4. Vaskemiddel
  • Vaskemiddel har også noen fallgruver, blant annet skal det ikke brukes pulver, da pulver kan klumpe seg og ikke løse seg opp ordentlig. Et trygt alternativ som er lett tilgjengelig er Milo, ellers finnes det dedikerte mikrofiber vaskemidler der ute som også kan brukes, sammen med en rekke universalrenser. Det viktigste er å løse opp produktet og smusset i klutene, for så deretter å transportere det vekk fra kluten.
   1. Vask på mellom 40° og 60° beroende på hva klutene er brukt til og hvor møkkete de er og sentrifuge på 800-1000.
   2. Beroende på hvilket type middel du velger doserer du såpe etter vekt på klutene, akkurat som med normal vask.
   3. Ikke bruk skyllemiddel/tøymykner, dette tetter fibrene i kluten.
   4. Start med de minst møkkete/fylte klutene først og jobb deg gjennom bunken. 

 5. Tørk
  • Jeg er stor tilhenger av fritørk, men å tørke klutene kan gjøres på flere måter. Det viktigste er å riste klutene godt ut etter vask for å unngå sammentrekning, og selvfølgelig å ikke la de stå ferdige i vaskemaskinen i flere dager etter vask.
   1. Tørketrommel på lav varme kan benyttes, dette vil gjøre klutene statiske, men spenningen avtar etter timer/dager.
   2. Fritørk er min favoritt, kluter blir som regel fort tørre på et klesstativ under romtemperatur.
   3. Fluffing er kanskje ikke et ord som er mye brukt, men kommer av å riste, stryke over eller blåse opp fibrene i klutene dine igjen. Dette returnerer kluten til sin originale form, separerer mikrofibertrådene og gjør klutene myke igjen. Her kan de på ny inspiseres for fremmedpartikler som flis, smuss e.li.

 6. Oppbevaring
  • Oppbevaring er like viktig som vasken og er en del av vedlikeholdet. Oppbevar klutene støvfritt og tørt. Bokser med lokk er både lettvint, tar mindre plass og holder orden i klutene, men sørg da for at klutene er helt tørre før de blir lagt i boksen for oppbevaring.